Welkom op de blog van de steenbergse bossen!

Welkom op de blog van de steenbergse bossen!

IMG_6160DidiV_20110306_8109x

Deze pagina zal u op de hoogte houden van toekomstige activiteiten, voorbije activiteitenn nieuwtjes, leuke waarnemingen,...
Veel plezier en vergeet ook niet het gebied zelf te bezoeken!

dinsdag 3 april 2012

Oproep vrijwilligers reptielen inventarisatie


Oproep vrijwilliger(s) project: Plaatjes draaien voor hazelwormen en hagedissen

Wat zijn Hazelwormen en levendbarende hagedissen?
Hazelwormen zijn pootloze hagedissen van 30 cm lang en lijken daarom goed op een slang. Levendbarende hagedissen worden maar ongeveer 15 cm. Deze dieren hebben een verborgen levenswijze en worden daarom vaak over het hoofd gezien. Het zijn levendbarende dieren en dat wil zeggen dat ze de eieren in de buik van het vrouwtje uitbroeden. Deze diertjes komen over het algemeen voor in overgangszones tussen bos en weide waar er variatie is tussen zonbeschenen stukken en schuilplaatsen. Deze diertjes zijn niet gevaarlijk en kunnen door hun kleine bek niet hard bijten. Toch is het beter deze diertjes niet vast te nemen omdat zij dan gemakkelijk hun staart afwerpen als verdedigingsmechanisme. Hoewel deze staart over het algemeen herstelt kost hen dit toch veel energie en hebben ze deze dan niet meer in echte gevaarsituaties.
Meer info over hazelwormen en levendbarende hagedissen vind je op hylawerkgroep.be en ravon.nl.

Waarom plaatjes draaien?
Het hoofddoel van dit project is nagaan of er nog hazelwormen voorkomen in de Steenbergse bossen. Komen deze dieren nog voor dan willen we weten op welke percelen zij nog voorkomen en met hoeveel. Ook willen we weten waar er overal levendbarende hagedis voorkomt. Op deze manier kunnen we het beheer nog beter aanpassen aan de noden van deze dieren. Hazelwormen en levendbarende hagedissen zijn goede indicatorsoorten voor een waardevol en structuurrijk habitat.

Wat mag je doen?
Om een goed beeld te krijgen van de al dan niet bestaande populatie hazelwormen en levendbarende hagedissen moeten er ijzeren golfplaten in het gebied regelmatig gecontroleerd worden op aanwezigheid van deze dieren. Dit heet men de plaatjesmethode. De plaatjesmethode geeft een grotere kans op waarnemingen dan de gewone zichtmethode. Dit vanaf maart tot en met oktober. Vooral in het voorjaar aangezien deze dieren dan het actiefst zijn (paartijd). En dit minstens eenmaal per maand en liefst wekelijks. Dit dient te gebeuren in de ochtend wanneer de dieren nog niet actief zijn en zich zullen proberen opwarmen op of onder de golfplaat. Over de middag warmen deze platen te veel op waardoor er dan wellicht niks te vinden is.
Alle waarnemingen en ook nulwaarnemingen worden bijgehouden. Wanneer men een dier vindt, dient er liefst een foto gemaakt te worden van het gehele dier en een foto van de kop. Zo kunnen we achteraf de dieren op geslacht determineren, en zien in welke conditie deze is.
Dit is het ideale moment om deze diertjes eens van dichtbij te bewonderen!
Meer details en uitleg bij aanvang project, of neem contact met ons op.

Wat heb je nodig?
  • Golfplaten (zorgen wij voor)
  • Een kaartje met de golfplaten op (zorgen wij voor)
  • Een (digitaal) fototoestel (niet verplicht, wel een meerwaarde)
  • Een handschoen (je kan je gemakkelijk snijden aan de golfplaten)
  • Een gezonde portie verantwoordelijkheid
  • Vooral veel goesting en enthousiasme!!!
  • Geen voorkennis nodig!

Contact:
Geïnteresseerd of heb je nog vragen neem gerust contact op met:
Diederik Volckaert
Email: staffelientjeadgmailpuntcom
GSM: 0475614193
Tel: 09/362 47 70


Geen opmerkingen:

Een reactie posten