Welkom op de blog van de steenbergse bossen!

Welkom op de blog van de steenbergse bossen!

IMG_6160DidiV_20110306_8109x

Deze pagina zal u op de hoogte houden van toekomstige activiteiten, voorbije activiteitenn nieuwtjes, leuke waarnemingen,...
Veel plezier en vergeet ook niet het gebied zelf te bezoeken!

donderdag 5 april 2012

Zeldzame vliegen in Steenbergse bossen!


 Hommelwoudzwever te Steenbergse bossen © Jonas Mortelmans

Dit jaar bracht de vliegenspecialist Jonas al enkele bezoeken aan de Steenbergse bossen. Tijdens het laatste bezoek vonden we enkele hele leuke en mooie soorten. 

Een daarvan is de hommelwoudzwever of Criorhina ranunculi. Dit is een vrij grote zwarte zweefvlieg met een dikke zwarte beharing en een rode of gele poep. Hij lijkt van ver op een hommel (vandaar de naam :p), maar vliegt heel snel en rechtlijnig tussen de verschillende voedselbronnen als wilg, sleedoorn of meidoorn. Vaak zonnen ze hier ook op de bladeren of verdedigen ze hun territorium. Hun vliegperiode is hiermee gelinkt, de hommelwoudzwever vliegt van maart tot mei.

 Deze soort komt voor in oude loofbossen. Ze houden zich meestal in het bos op maar zijn vaak in de bosrand te vinden op solitaire bomen en struiken. De larven worden gevonden in rottende met schimmels geïnfecteerde stompen en hout van verschillende loofbomen. Wellicht zitten ze van nature in de dode stukken hout van grote oude loofbomen. Dit is dus een goede indicator voor het doodhoutaanbod in bossen. Toont ook aan dat dood houd heel belangrijk is in een goed boshabitat.

Hier nog een foto van een leuke strontvlieg in de Steenbergse bossen: Micropselapha filiformis, een zeldzaam strontvliegje waarvan de ecologie eigenlijk nagenoeg ongekend is. In Steenbergen was de soort te zien springend/vliegend/lopend tussen de vele bosanemonen.


Micropselapha filiformis te Steenbergse bossen © Jonas Mortelmans

Alweer een paar leuke soorten op de soortenlijst van de Steenbergse bossen!
Meer mooie foto's van Zweefvliegen en andere vliegen op de Blog van Jonas Mortelmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten